Többé már nemcsak az állatok kedvenc eledele a chia mag, hanem mi is előszeretettel fogyasztjuk, magas omega-3 zsírsav-, rost- és fehérjetartalma miatt. Most ismerjük meg, hogyan is lehet a chia maggal főzni, hogy ez a szívbarát alapanyag megfelelően legyen benne az ételekben. A chia magot sokféleképpen fel lehet használni a táplálkozás során, de nem biztos, hogy az adott módszer mindenki számára beválik. Ha étrendkiegészítőként fogyasztanánk, akkor érdemes előtte konzultálni háziorvosunkkal.
Az organikusan termesztett vetőmagok mentesek a növényvédőktől és gombaölőktől, amit a kereskedelmi élelmiszerekre gyakran ráfújnak. A chia magokat általában nyersen és szárítva értékesítik. Hat teáskanál chia magban 138 kalóriát, 4,6 gramm fehérjét, 8,7 gramm szénhidrátot és 9,8 gramm rostot találunk. Bár néhány recepthez szükséges a magok áztatása vagy megőrlése, sokszor egészben is felhasználhatjuk a müzlikhez, salátákhoz, levesekhez.
A chia mag megduzzad és nyálkás lesz, ha felszívja a nedvességet. Éppen ezért jól használható sült ételekbe, vegetáriánus menükbe, húsokba és reggelikbe. A magokkal helyettesíthetőek a gabonák, a tojás, a darált hús, a zöldség és a turmix és pörkölt sűrítéséhez is kiváló. Az olyan recepteknél, melyek megkövetelik az áztatását a chia magnak, csak lassan, több részletben adagoljuk a chia magokat a vízhez, mivel így kapunk megfelelő eredményt.
A chia mag ki is szárítható, így egy nyers snack-et kapunk. Ezek ropogósak, de még rengeteg nedvesség van bennük. Ezután meg kell őrölni és így már száraz összetevőként alkalmazható a palacsintában, a kenyérben vagy a kásákban.
Egészséges és alternatív sűrítőanyagkét szolgálhat különböző főzelékekhez, levesekhez. Fontos kiemelni, hogy nedvszívó képessége egyedülálló: tömegének hét-tízszeresét is fel tudja venni. Akik még nem próbáltak a chia maggal főzni, először kis adaggal készítsenek próbafőzést, hadd tapasztalják ki e nagyszerű élelmiszer tulajdonságait.
A hagyományos liszt alternatívájaként is sokan használják. Rengeteg süteményrecept létezik már chia maggal. Kiváló rizshelyettesítő pl. darált hús mellé keverve a töltöttkáposztába, paradicsomos húsgombócba.
Sokan nem tudják, de nemcsak a chia magot, hanema chia magból kikelt friss, zöld hajtásokat is el lehet fogyasztani, salátákba, illetve szendvicsekbe.
Egy alaprecept: a "chia mag puding"
5-6 evőkanál chia mag
5-6 dl tej (mandulatej, kókusztej, hagyományos tej)
ízlés szerint vanília kivonat, kakaó, fahéj
Az összetevőket összekeverjük, majd minimum 4 órára hűtőbe tesszük. Ötletek díszítésre, alternatívákra a receptek oldalon
Az azték zsálya, azaz a chia magja az egyik legjobb növényi Omega-3 forrás. Ezen kívül magas az ásványi anyag tartalma és értékes rostforrás.
Az azték zsálya, azaz a chia magja az egyik legjobb növényi Omega-3 forrás. Ezen kívül magas az ásványi anyag tartalma és értékes rostforrás.
A chia magos quinoa kása alap segítségével könnyen készíthetünk gluténmentes vegán kását. Az alappor nem tartalmaz hozzáadott cukrot és édesítőszert, így ízlés és diéta szerint egyénileg édesíthető!