A chia mag és a szív

A chia magját elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint azok kezelésére használják. A benne levő esszenciális zsírsavak, antioxidánsok, rostok ígéretesnek bizonyultak a vérnyomás csökkentésében, a magas koleszterinszint létrejöttének megakadályozásában, így általánosan jó hatással van a szív- és érrendszerre. 

Minden egyes tudományos kisérletet először állatokon próbálnak, egyes tudományos eredmények akár több száz állat pusztulása árán jönnek létre...

chia-mag-allat

A chia magolaj nagyon gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyon szükséges, ha prosztatarákban szenved valaki. a Journal of Nutrition 2004-es tanulmánya szerint a táplálkozással bevitt chia mag képes csökkenteni a prosztatarák esélyét a férfiakban.

Az amerikai Food and Drug Administration nem szabályozza a chia mag maximálisan bevihető mennyiségét, így érdemes az orvosunkkal konzultálni, mielőtt mi magunk is el kezdenénk fogyasztani ezt étrendkiegészítő formájában. Fontos azt is tudni, hogy min sok más természetes anyag, a chia magnak is felléphetnek bizonyos mellékhatásai.

Befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatásait (Pl vérnyomáscsökkentő, alvadásgátló gyógyszerek)

A legtöbb ilyen probléma azonban csak ritkán és az esetek kis százalékában jelentkezik. A chia mag bizonyos esetekben növelheti a vérnyomáscsökkentő és a diabetikus gyógyszerek hatását, így ha ilyeneket szedünk, akkor feltétlenül tájékoztassuk orvosunkat. a telítetlen zsírsavak nagy mennyisége csökkentheti az alvadást és növelheti a vérzés kockázatát, főleg ha nagy mennyiségben fogyasztjuk a chia étrendkiegészítőt. Fokozottan ügyeljünk használatára.

Chia mag fogyasztása során kisebb valószinűséggel alakul ki érelmeszesedés, és csökkena vérnyomás, ezáltal a szív betegségek kockázata  csökken.

Több sportoló is kipróbálta ezt a nagyszerű élelmiszert. A chia magban található tápanyagok és ásványi anyagok nagyban segítik a sportteljesítményük növekedését. Sokan chia mag keverékkel váltják le a sportitalokat. A Tarahumara törzs tagjai már régóta használják a chia magot. Az ősi azték és maja kúltúra harcosai is előszeretettel fogyasztották, mivel könnyen eltartható és tápláló növény.

Hozzá kell tenni legvégül: A chia mag, bár rendkívül egészséges és sokoldalú táplálék, azonban nem helyettesít mindent. Az egészésges életvitelhez kiegyensúlyozott étrend, rendszeres mozgás, és folyamatos orvosi szűrés fontos.

Chia mag termékek

Biorganik Natúr Útifűmaghéj liszt 200g

Biorganik Natúr Útifű maghéj liszt 200g

Az oldható rostanyag tökéletes forrása az útifűmaghéj, amely a vízből képes a saját tömegének a húszszorosát magába szívni.

Ár: 2495 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!