Egy rendkívül kisméretű élelmiszerről beszélünk, amely a méretével szemben igazán gazdag tápanyag tartalommal rendelkezik. Olyan összetevőket tartalmaz ez az aprócska mag, amely anyagok az egészség megőrzéséhez és fenntartásához is fontosak.
A növényi alapú élelmiszerek fogyasztása számos előnnyel bír az egészségmegőrzés szempontjából. Segítségükkel erősíthető az immunrendszer, fokozható az energiaszint, valamint bizonyítottan képesek csökkenteni az elhízás, a szívinfarktus és a cukorbetegség kialakulási kockázatát is. Ezt a tulajdonságukat pedig elsősorban a magas rost tartalomnak köszönhetjük.
Azzal ma már mindenki tisztában van, hogy a rendszeres rost fogyasztás fontos szerepet játszik egyes betegségek megelőzésében, az egészség fenntartásában és helyreállításában, a súlycsökkenésben, valamint a szervezet megfelelő méregtelenítésében is.
A magas rost bevitel mellett elengedhetetlen a megfelelő folyadék bevitel!
A chia-mag egy igazán sokoldalú superfood, amely könnyedén beépíthető bármely étrendbe.
Biztonságosan fogyasztható cukorbetegség során, gluténérzékenyek számára, valamint nagyszerű kiegészítője lehet bármilyen súlycsökkentő étrendnek, diétának is.
A korábbiakban olvashattuk, hogy a chia-mag rendkívül magas rost tartalommal rendelkezik. Szénhidrát tartalmának közel 90%-át rostok alkotják, amelyek valójában az emberi szervezet számára nem megemészthető növényi eredetű szénhidrátokat jelenti.
A rostok pedig fontos szerepet játszanak a méregtelenítésben és a súlycsökkenésben egyaránt.
Az emésztőrendszer és a bélrendszer egészségének helyreállításához az első legfontosabb lépés a szervezet méregtelenítése, amelynek aztán számos más pozitív hozadéka is van. A méregtelenítés során a szervezetben lerakódott káros anyagoktól szabadulhatunk meg, amelynek köszönhetően sokkal egészségesebbek lehetünk, továbbá ennek a folyamatnak köszönhetően hatékonyan indítható be a súlycsökkenés is.
A chia-mag rendszeres fogyasztását tehát érdemes étrendünkbe beilleszteni, hiszen ez az apró magocska számos egészségügyi előnye mellett támogatja a súlycsökkenést, valamint nagy szerepet játszik az egészség helyreállításában, továbbá fenntartásában egyaránt.
A chia mag egykor úgy került a figyelem középpontjába mint állateledel. Ma viszont a chia, ami a salvia hispanica növényből származik egy kiváló és egészséges emberi táplálék. A magokat gyakran hasonlítják össze a lenmaggal, aminek hasonló előnyei vannak. azonban a chia jóval hosszabb ideig eltartható, mint a lenmag. Ráadásul a chia magot egészben és őrölve is fogyaszthatjuk, valamint tárolásra is alkalmas mindkét forma.
Dr. Andre Weil úgy véli, hogy a chia mag kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, még jobb is, mint a lenmag. A Nutrition Research című folyóiratban 2005-ben publikált tanulmány szerint a chia mag a legnagyobb koncentrációban tartalmazza az alfa-linolénsavat a növények közül. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a chia ígéretes alternatívája lehet a hal alapú tápanyagforrásoknak a vegetáriánusok számára. Dr. Wayne Coates kutató szerint a chia kiegyensúlyozott omega-3 omega-6 zsírsav arányt biztosít. Wayne arról is beszámol, hogy a csirkék chiával való etetése növeli húsuk és tojásuk omega-3 zsírsavtartalmát, a tehenek etetése során pedig tejük dúsul ezzel az anyaggal.
Mire jók az esszenciális zsírsavak?
Az omega-3-6 esszenciális zsírsavak csökkentik a szív- és rérendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, emellett a véredények tágításával elősegítik a vér áramlását és csökkentik a vérnyomást. Gátoljáka az erekben a koleszterinlerakódást, a vérrög kialakulását, illetve segítenek a telített zsírok eloszlásában. Az izomszövet növekedésében, a zsírszövetek csökkentésében is közreműködnek.
A chia mag gazdag forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak. Weil szerint 25 gramm chia magban 7 gramm rostot találunk meg. Ez pedig nemcsak tápértékét növeli, hanem azt is, hogy kiválóan lehet a segítségével méregteleníteni. Ráadásul növeli a főzés sokoldalúságát, valamint segíti az emésztést, mivel lassítja a szénhidrátok cukorrá alakulását. Coates a chia rosttartalmát körülbelül 30%-ra helyezi.
Mire jók a rostok?
Csökkentik a koleszterinszintet, a szívbeteségek előfordulásában, illetve hatékonyak a vércukorszint szintentartásában.
Vízkötő képességük miatt megnövelik a béltartalmat, ezáltal javítják a bélmozgást, gyorsítják a salakanyagok áthaladását a bélrendszeren.
Tartják a jóllakottságérzetet, ezáltal hatékonyak a diétában, mivel az éhségérzet később jelentkezik.
A chia egy természetes forrása az antioxidánsoknak, ami nemcsak a szabad gyökök elleni harcban nagyon hatásos, hanem növeli az eltarthatóságot is. A lenmaggal ellentétben a chia magot nem kell hűtőben tárolni és a magok még így is hosszú időn át megőrzik minőségüket.
Mire jók az antioxidánsok?
Röviden:
Fő feladatuk, hogy a sejtromboló szabadgyököket semlegesítsék, így megállítsák a sejtek sérüléséből fakadó betegségeket. (Pl. rák) Antioxidánsok hatékonyak az öregedés késleltetésében.
A chia magjában olyan ásványi anyagok bújnak meg, mint a vas, a kalcium, a kálium, a foszfor, a cink, a mangán, a molibdén és a magnézium. Ezenkívül niacint és folsavat tartalmaz.
Ásványi anyagok feladatai az emberi szervezetben:
A sejt felépítésében van nagy szerepük, ezenkívül a vérképzésben, a sav-bázis fenntartásban, a só-vízháztartásban, illetve az enzimek működésében van nagy szerepük.
Az azték zsálya, azaz a chia magja az egyik legjobb növényi Omega-3 forrás. Ezen kívül magas az ásványi anyag tartalma és értékes rostforrás.
Az azték zsálya, azaz a chia magja az egyik legjobb növényi Omega-3 forrás. Ezen kívül magas az ásványi anyag tartalma és értékes rostforrás.
A chia magos quinoa kása alap segítségével könnyen készíthetünk gluténmentes vegán kását. Az alappor nem tartalmaz hozzáadott cukrot és édesítőszert, így ízlés és diéta szerint egyénileg édesíthető!
Iratkozz fel, hogy ne maradj le az éppen aktuális kedvezményekről!