Chia-mag
Chia mag

Hogyan főzzünk a chia maggal?

(0/0)

Többé már nemcsak az állatok kedvenc eledele a chia mag, hanem mi is előszeretettel fogyasztjuk, magas omega-3 zsírsav-, rost- és fehérjetartalma miatt. Most ismerjük meg, hogyan is lehet a chia maggal főzni, hogy ez a szívbarát étel megfelelően legyen benne az ételekben. A chia magot sokféleképpen fel lehet használni a táplálkozás során, de nem biztos, hogy az adott módszer mindenki számára beválik. Ha étrendkiegészítőként fogyasztanánk, akkor érdemes előtte konzultálni háziorvosunkkal.

A nyers, szerves chia mag

Az organikusan termesztett vetőmagok mentesek a növényvédőktől és gombaölőktől, amit a kereskedelmi élelmiszerekre gyakran ráfújnak. A chia magokat általában nyersen és szárítva értékesítik. Hat teáskanál chia magban 138 kalóriát, 4,6 gramm fehérjét, 8,7 gramm szénhidrátot és 9,8 gramm rostot találunk. Bár néhány recepthez szükséges a magok áztatása vagy megőrlése, sokszor egészben is felhasználhatjuk a müzlikhez, salátákhoz, levesekhez.

chia

A chiával való főzés alapjai

A chia mag megduzzad és nyálkás lesz, ha felszívja a nedvességet. Éppen ezért jól használható sült ételekbe, vegetáriánus menükbe, húsokba és reggelikbe. A magokkal helyettesíthetőek a gabonák, a tojás, a darált hús, a zöldség és a turmix és pörkölt sűrítéséhez is kiváló. Az olyan recepteknél, melyek megkövetelik az áztatását a chia magnak, csak lassan, több részletben adagoljuk a chia magokat a vízhez, mivel így kapunk megfelelő eredményt.   

Főzés a chia maggal

A chia mag ki is szárítható, így egy nyers snack-et kapunk. Ezek ropogósak, de még rengeteg nedvesség van bennük. Ezután meg kell őrölni és így már száraz összetevőként alkalmazható a palacsintában, a kenyérben vagy a kásákban.

Egészséges és alternatív sűrítőanyagkét szolgálhat különböző főzelékekhez, levesekhez. Fontos kiemelni, hogy nedvszívó képessége egyedülálló: tömegének hét-tízszeresét is fel tudja venni. Akik még nem próbáltak a chia maggal főzni, először kis adaggal készítsenek próbafőzést, hadd tapasztalják ki, e nagyszerű élelmiszer képességeit.

Hagyományos liszt alternatívájaként is sokan használják. Rengeteg süteményrecept létezik már chia maggal. Kiváló rizshelyettesítő pl. darált hús mellé keverve a töltöttkáposztába, paradicsomos húsgombócba.

Sokan nem tudják, de nemcsak a chia magot, hanema chia magból kikelt friss, zöld hajtásokat is el lehet fogyasztani, salátákba, illetve szendvicsekbe.

Egy alaprecept: a "chia mag puding"

5-6 evőkanál chia mag

5-6 dl tej (mandulatej, kókusztej, hagyományos tej)

ízlés szerint vanília kivonat, kakaó, fahéj

Az összetevőket összekeverjük, majd minimum 4 órára hűtőbe tesszük. Ötletek díszítésre, alternatívákra a receptek oldalon

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).