Chia Mag rendeléseChia mag

A chia mag és a szív

(0/0)

A chia magját elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint azok kezelésére használják. A benne levő esszenciális zsírsavak, antioxidánsok, rostok ígéretesnek bizonyultak a vérnyomás csökkentésében, a magas koleszterinszint létrejöttének megakadályozásában, így általánosan jó hatással van a szív- és érrendszerre. Azonban néhány bizonyíték arra enged következtetni, hogy a chia magok rákellenes tulajdonságokkal is bírnak.

A bizonyíték

Egy 2007-ben közzétett tanulmány szerint a prosztagladinok, a leukotriének és az esszenciális zsírsavak a chia magban együttesen eredményezik annak rákellenes tulajdonságait. a mell mirigyes szöveteiben képes hatni a leginkább. A chia magból sajtolt olaj csökkenti a daganat növekedését és a mitózis gátlásával megállítja a rákos sejtek elszaporodását. Azonban további kutatások szükségesek még ahhoz, hogy e szerről teljesen bebizonyosodjon, hogy hatékony a rák gyógyításában.

Minden egyes tudományos kisérletet először állatokon próbálnak, egyes tudományos eredmények akár több száz állat pusztulása árán jönnek létre...

chia-mag-allat

A chia magolaj nagyon gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyon szükséges, ha prosztatarákban szenved valaki. a Journal of Nutrition 2004-es tanulmánya szerint a táplálkozással bevitt chia mag képes csökkenteni a prosztatarák esélyét a férfiakban.

Az amerikai Food and Drug Administration nem szabályozza a chia mag maximálisan bevihető mennyiségét, így érdemes az orvosunkkal konzultálni, mielőtt mi magunk is el kezdenénk fogyasztani ezt étrendkiegészítő formájában. Fontos azt is tudni, hogy min sok más természetes anyag, a chia magnak is felléphetnek bizonyos mellékhatásai.

Befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatásait (Pl vérnyomáscsökkentő, alvadásgátló gyógyszerek)

A legtöbb ilyen probléma azonban csak ritkán és az esetek kis százalékában jelentkezik. A chia mag bizonyos esetekben növelheti a vérnyomáscsökkentő és a diabetikus gyógyszerek hatását, így ha ilyeneket szedünk, akkor feltétlenül tájékoztassuk orvosunkat. a telítetlen zsírsavak nagy mennyisége csökkentheti az alvadást és növelheti a vérzés kockázatát, főleg ha nagy mennyiségben fogyasztjuk a chia étrendkiegészítőt. Fokozottan ügyeljünk használatára.

Chia mag fogyasztása során kisebb valószinűséggel alakul ki érelmeszesedés, és csökkena vérnyomás, ezáltal a szív betegségek kockázata  csökken.

Több sportoló is kipróbálta ezt a nagyszerű élelmiszert. A chia magban található tápanyagok és ásványi anyagok nagyban segítik a sportteljesítményük növekedését. Sokan chia mag keverékkel váltják le a sportitalokat. A Tarahumara törzs tagjai már régóta használják a chia magot. Az ősi azték és maja kúltúra harcosai is előszeretettel fogyasztották, mivel könnyen eltartható és tápláló növény.

Hozzá kell tenni legvégül: A chia mag, bár rendkívül egészséges és sokoldalú táplálék, azonban nem helyettesít mindent. Az egészésges életvitelhez kiegyensúlyozott étrend, rendszeres mozgás, és folyamatos orvosi szűrés fontos.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).